Teckelweetjes-1

Teckel weetjes

De variëteiten en haarsoorten:
Er zijn drie verschillende soorten maten en haarsoorten in de teckels.

De eerste een de grootse is de Standaard. Deze heeft en borstomvang vanaf 35 cm. Tot een niet verder vastgestelde maat. Zij mogen tussen de 9 a 10 kilo wegen.

De tweede en middelste maat is de Dwerg. Deze heeft en borstomvang vanaf 30 tot 37 cm en het gewicht varieert tussen de 5 en 7 kilo. het gewicht varieert.

Het laatste en kleinste slag is de Kaninchen. Deze krijgen een borstomvang tot 32 cm en een gewicht dat schommelt tussen de 3.5 en 5 kilo.


Foto: Fenna van de Mamirosso (standaard langhaar)
fokker en eigenaar: Chantal Laros en Wilco Henraath
www.vandemamirosso.nl

De langhaar heeft halflang sluik haar met lange bevedering aan de oren, de achterzijde van de poten, onder- en voorborst, alsmede een fraaie pluimstaart. De langhaar teckel is de zachtaardigste van de drie soorten. Zij kunnen goed met kinderen overweg en ook voor vreemden stellen zij zich vriendelijk op. De fraaie diepglanzende beharing maakt dit een chique, elegante hond. Zij hebben wel meer onderhoud nodig en moeten regelmatig gekamd en geborsteld worden met het oog op klitvorming te voorkomen.


Kurt Kentwood Excellmagic en Rumika Of Mary Joana (standaard korthaar)
eigenaar en fokker: Heidi Droogmans te België

De korthaar is de oervorm van de teckel en heeft daardoor de meest ras typische eigenschappen. Deze teckeltjes zijn buitengewoon zachtaardig, lief en aanhankelijk voor het eigen gezin, maar tegenover vreemden kunnen zij wel eens gereserveerd zijn. Kinderen waarmee zij opgroeien worden goed geaccepteerd, maar het kan moeilijker als de teckel op oudere leeftijd met kinderen wordt geconformeerd. Deze teckels zijn vaak zo trouw aan hun baasje dat zij deze thuis soms ook op de voet blijven volgen. Door de zeer korte beharing is er niets te verbergen en hebben zij een robuuste, goed gespierde verschijning die makkelijk in het onderhoud is.


Creme de la Creme Willow Shields (dwerg ruwhaar)
eigenaar: Sonja Welvaart
www.fromsurastar.nl

De ruwhaar heeft een stekelige vacht met een flinke baard en wenkbrauwen. De ruwharen zijn goede gezinshonden, ook bij kinderen. Ook wordt dit soort teckels het meest voor de jacht gebruikt. Zij moeten ongeveer viermaal per jaar getrimd oftewel geplukt worden. Voor het dagelijks onderhoud dienen zij regelmatig goed geborsteld te worden met een harde haren borstel en een grove kam. Gebruik nooit een borstel met metalen haakjes of punten en evenmin een te fijne (stof)kam. Hierdoor wordt de vacht schade berokkend! De ruwharige teckel spreekt de mensen sterk aan, vooral door hun grappige uiterlijk.

Bron: Westlandse Teckelbende kennel